IMG_1691alltså ÅÅÅH jag gjorde världens godaste grej igår!!
En veganburgare som inte smakar falafel/bönor/mjöl!!!! bara GOTT!!!

Heureka säger jag då bara då det här med en värdig burgare är något som visat sig vara en svårare uppgift än att finna den heliga graalen.

impossible

Ända sen jag slutade med kött för x antal år sen är cheeseburgare något som hemsökt mig likt en oregelbunden menscykel. Jag kan uppskatta att snabbmatskedjor som t ex max ändå har ett alternativ, även om det smakar falafelfitta + friterad majs + inget annat, men det har ändå aldrig varit gott nog för att jag inte lite suktande ska glutta på grannens köttiga alternativ med en redigt slemmig ostbit. Sen när jag dessutom blev vegan och inte ens kunde dränka mina köttrelaterate sorger i ost blev det jobbigt på riktigt!

bifogar en bild på en mkt vacker film som tydligt skildrar svårigheterna med att finna veganska alternativ till ost

Jag har experimenterat med olika röror och hemmagjorda ostar men i slutändan vill man ju ändå ha the real deal – en grisigt plastig, lysande orange, till 90% gjord på konstiga ämnen, halvfabrikat-ost (FACT. detta kommer ändå från healthy-girl-deluxe så just trust me on this one). Så igår tog jag mitt vett till fånga och införskaffade denna till synes onödiga lyxvara:
2014-05-25-135754
mmm!! inge palmolja ens!!

Och plötsligt blev hela livet som en disneyfilm!!! solen sken in genom fönstret och värmde upp min näsa, tro på fan om jag inte fick lite fräknar på kuppen. Radion började spela george michaels gamla dänga “faith” och alla klumpar jag haft i min mage och urinvägsinfektionen som förföljt mig i två veckor bara FÖRSVANN helt spårlöst! En vacker duva flög in genom fönstret och landade på min axel; “allt är okey nu, mois” viskade den i mitt öra.

man är lycklig var dag när man kan njuta av en riktig dräggburgare veganska restriktionter till trots

JAJA. nog om detta. Jag fann inspiration i ett inlägg som passande nog döpts till “vegan burgers that dont suck“. Och HÄR kommer lite luddigt recept;

Detta behöver du:
ca 4 dl inlagda/blötlagda kikärtor
1-2 dl cashewnötter
aubergine
En gul lök
ca 7 st färska champinjoner
2 vitlöksklyftor
Lite purjolök
Några nävar havregryn
Rökarom (går bra med nån vanlig barbequesås, bara det innehåller den där rökiga smaken)
2-3 msk chiafrön (för att ersätta ägg. brukar annars funka med potatismjöl)
Lite linfrön.
Vitlökspulver.
Salt och peppar.

Såhär gör du:
1. Stek upp vitlök, lök, purjo, champinjoner och aubergine. Salta, peppra och tillsätt rökarom och 1 tsk vitlökspulver.
IMG_1680
mm

2. Mixa ihop röran och tillsätt frön och havregryn.

3. Mosa kikärtor och tillsätt i röran.IMG_1681
4. tillsätt chiafrön och låt stå i ca 10 minuter.

5. Knåda och forma till burgare och stek på låg värme – OBS det sista är väldigt viktigt. De måste steka rätt länge och på låg värme för att de inte ska bli för kletiga och falla isär.

6. När den nästan stekt helt klart lägger du på osten.
IMG_1686
7. Ta första tuggan, blunda och ta ett djupt andetag. känn hur livsgnistan värmer hela kroppen. Tips: lite guacamole gör denna burgare fulländad.

Gjorde egna bröd också men det kan få dyka upp i ett senare inlägg kände jag nu. Måste experimentera lite först pga blev rätt fula…
IMG_1689
GÖR, ÄT, NJUT! varsegod säger jag då bara.

mvh gordon ramsay